Wij worden dagelijks geconfronteerd met een bericht over mensen die gestorven zijn, via de krant, sociale media of in onze eigen leefwereld. Vaak staan we er niet zo bij stil wat een impact het heeft op de mensen die hierbij betrokken zijn, tenzij het wel heel kortbij komt.  Als we worden geconfronteerd met onze eigen sterfelijkheid of die van onze dierbaren kan dat wel eens een  heel heftig reactie teweegbrengen. Daarom is ondersteuning vóór, tijdens en na het stervensproces zo belangrijk en kan het een heel groot verschil maken.

De dood is een onafscheidelijk deel van het leven, het hoort erbij en iedereen overkomt het. Weliswaar niet iedereen op dezelfde manier of leeftijd, maar vroeg of laat komt iedereen er, bewust of onbewust, voor staan. Dat maakt dat het stervensproces heel persoonlijk en uniek is.

 Wat houdt stervensbegeleiding in?

Als stervensbegeleider help ik mensen, die op korte termijn gaan sterven, omgaan met alle gevoelens die dit met zich meebrengt.  Ik luister naar  hun  problemen, zorgen en vragen . Informeer hen over alle zaken die te maken hebben  met het levenseinde zoals de stervensfasen. Ook de wensen en behoeftes rondom het afronden van hun leven komen aan bod. Het bespreekbaar maken van de afwegingen die er gemaakt dienen te worden rondom medische beslissingen zoals medicijnen voor pijnbestrijding, palliatieve sedatie of euthanasie, een laatste operatie of toch nog bestralingen of chemo, enzoverder. Ik ondersteun hen bij het opstellen van hun  wensen en behoeften rondom de uitvaart. Indien gewenst bied ik ook nazorg aan de naasten.

 

Het begint allemaal met de aanvraag voor hulp door de stervende. Dan volgt er een eerste kennismakingsgesprek tussen ons, zonder het bijzijn van anderen. In dit gesprek zal besproken worden wat ik allemaal voor hen kan betekenen en wat het  begeleidingstraject inhoud. Als er een klik is en deze moet van beide kanten komen, zal  er door  de stervende worden beslist om over te gaan tot het starten van het begeleidingstraject. Enkel de stervende zal bepalen of er al dan niet naasten worden betrokken in dit traject. De duur van de begeleiding is afhankelijk van de noden en behoeften van de stervende.

 

 

Wat houdt rouwbegeleiding in?

Ieder mens krijgt in zijn leven wel te maken met verlieservaringen, dit kan gaan over mensen maar ook over zaken en dieren. Elke verlieservaring gaat gepaard met emoties en verandering van gedrag vanuit die emoties, diepe gevoelens van pijn en verdriet, machteloosheid, depressiviteit enzoverder. Deze mix van gevoelens en emoties geven vaak ook lichamelijke klachten. Dit alles noemen we rouw. Een rouwproces heeft geen tijdslimiet, het duurt zolang als het duurt. Ieder mens is anders en verwerkt zijn verdriet op zijn of haar manier, er bestaat helaas geen handboek over hou je moet rouwen.  Belangrijk is dat er een moment komt waarop het verdriet niet meer zo intens is en je dag niet overheerst. Dat je terug kan genieten van de alledaagse dingen.  De rouwbegeleiding houd in dat ik luister naar jouw verlieservaring, erover praten is al het begin van verwerking. Daarna stel ik een persoonlijk begeleidingsplan op dat jou leert omgaan met jouw verlies. Samen beginnen we dan aan jouw rouwverwerking. Indien gewenst kan ik ook jouw naasten mee betrekken in jouw rouwbegeleiding.  

 

Het begint allemaal met de aanvraag voor hulp door de persoon die in rouw is. Dan volgt er een eerste kennismakingsgesprek tussen ons, zonder het bijzijn van anderen. In dit gesprek zal besproken worden wat ik allemaal voor hen kan betekenen en wat het  begeleidingstraject inhoud. Als er een klik is en deze moet van beide kanten komen, zal  er door  de rouwende worden beslist om over te gaan tot het starten van het begeleidingstraject. Enkel de rouwende zal bepalen of er al dan niet naasten worden betrokken in dit traject. De duur van de begeleiding is afhankelijk van de noden en behoeften van de rouwende.

 

 Wat mag je van mij verwachten? 

Een persoonlijke individuele begeleiding, aangepast aan al jou wensen en noden. Discrete aanpak. Open en eerlijke communicatie.

 

Wat verwacht ik van jou?

Volledige inzet, open en eerlijke communicatie, want zonder deze voorwaarden kan ik namelijk geen goede begeleiding geven. 

 

Tarieven:

Kennismakingsgesprek is kosteloos.

Begeleidingssessies stervensbegeleiding: €60/ uur materialen/verplaatsing inclusief.

Begeleidingssessies rouwbegeleiding: €60/ uur materialen/verplaatsing inclusief.

Ik ben niet gebonden aan de mutualiteit, het tarief wat je betaald is helaas voor eigen rekening.

 

De begeleidingen kunnen zowel in mijn praktijk plaatsvinden als bij u thuis. 

 

Indien u om een of andere reden niet aanwezig kan zijn, of u moet onze afspraak annuleren, gelieve dit 24u van te voren te doen. In uiterste noodgevallen, zoals ziekenhuisopname en dergelijke word een kortere opzegtermijn geaccepteerd. Wanneer u zich niet houd aan deze afspraak zal ik genoodzaakt zijn u alsnog een rekening te sturen.